Khamis, 22 September 2011

Ayat Majmuk dan Ayat Tunggal

Arahan : Tuliskan `Ayat Majmuk’ atau ~Ayat Tunggal  pada ayat yangs sesuai.


 1. Ibu sedang memasak nasi di dapur.                                                         (                                               )
 2. Aminah akan ke  Bandar esok hari.                                                          (                                               )
 3. Salmi dan Raju hendak ke perpustakaan.                                                (                                               )
 4. Kucing suka memburu pada waktu malam.                                             (                                               )     
 5. Kamariah suka makan ayam dan ikan goreng.                                       (                                               )
 6. Mereka akan ke Bekenu sebelum pulang ke Sibu.                                 (                                               )
 7. Tavasi telah menjumpai seguni emas di tepi tasik .                               (                                               )
 8. Lombong arang batu akan ditutup tidak lama lagi.                                (                                               )
 9. Cuti sekolah sempena Tahun baru Cina akan bermula pada hari Khamis.(                                          )
 10. Rama-rama ialah sejenis serangga yang suka menghisap madu.               (                                           )
 11. Saya sekeluarga amat menyayangi Kumari.                                                  (                                           )
 12. Ayah bangun dari sofa dan terus menuju ke dapur.                                    (                                           )
 13. Roslan berasa sangat dahaga dan berusaha untuk mencari air.                 (                                           )
 14. Mak esah sedang memotong rumput di tepi bangal itu.                              (                                           )
 15. Ayah sedang berehat ambil membaca suratkhabar.                                    (                                            )
 16. Rayuan Soloman tidak dipedulikan langsung oleh ibunya.                       (                                             )
 17. Wak Karman bekerja sebagai petani di samping mencari akar-akar rotan di hutan.(                           )
 18. Saya berharap agar kita dapat  berjumpa  lagi.                                              (                                               )
 19. Zulaikha mengulang kaji pelajarannya  sehingga larut malam.                               (                                               )
 20. Munirah melonjak kegembiraan apabila diumumkan sebagai pemenang.(                                          )              
 21. Encik Mohd. Faizal ke Belanda semalam.                                                    (                                               )
 22. Harry rajin belajar tetapi adiknya malas.                                                      (                                               )
 23. Puncak bukit itu diselubungi kabus tebal setiap pagi.                               (                                               )
 24. Orang kaya itu tidak suka menunjuk-nunjuk walaupun dia kaya dan berharta.(                               )
 25. Johari belum membayar yuran kelab itu.                                                      (                                               )
 26. Salina berlari dengan pantas kerana dikejar anjing.                                    (                                               )
 27. Sungguh meriah sambutan hri Kebangsaan itu.                                           (                                               )
 28. Dia menyimpan wang supaya dia dapat membeli sebuah kamera.         (                                               )
 29. Gajah ialah seekor haiwan yang besar.                                                          (                                               )
 30. Pokok ru tumbuh di sepanjang pantai                                                            (                                               )
 31. Hujan lebat yang turun tadi mengakibatkan banjir.                                   (                                               )
 32. Kanak-kanak memang suka makan makanan ringan.                                              (                                               )
 33. Jalan itu menuju ke Pantai Cahaya Bulan.                                                   (                                               )
 34. Para petani sedang menuai padi.                                                                     (                                               )
 35. Kasut yang saya beli itu sangat mahal.                                                          (                                               )              
 36. Keluarga Julia tinggal di Hollywood.                                                               (                                               )
 37. Karangan itu ditulis oleh abang saya.                                                             (                                               )
 38. Siapa nama kamu?                                                                                            (                                               )
 39. Wah, cantiknya gambar itu!                                                                             (                                               )
 40. Tolong letakkan kasut kamu di luar bilik ini.                                                               (                                               )
 41. Amran suka menangkap ikan pada waktu petang selepas dia bermain bola.(                                      )
 42. Jangan bermain di tepi lombong itu ,jika tidak kamu akan dimarahi oleh ayah.(                                )
 43. Pokok durian lambat berbuah.                                                                         (                                               )
 44. Kek yang baru dibelinya itu lembut sekali.                                                    (                                               )
 45. Lapangan terbang yang kecil itu akan diperbesarkan.                                  (                                               )
 46. Dia menjadi seorang yang pendiam semenjak ibunya meninggal dunia.   (                                               )
 47. Sikap bakhil hendaklah dielakkan.                                                                 (                                               )              
 48. Ikan yang dikukus itu sudah masak.                                                               (                                               )
 49. Wang palsu itu tidak laku.                                                                                 (                                               )
 50. Kawasan yang lapang itu sesuai untuk menanam jagung.                          (                                               )
 51. Hari ini rancangan itu akan dibatalkan.                                                            (                                               )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan